Auteursrechten
4 november 2019

Hoe ontstaat auteursrecht?

Hoe ontstaat auteursrecht?

Auteursrecht ontstaat vanzelf, door het louter uitdrukken in een concrete vorm van het werk. Naar Belgisch recht is elk werk dus automatisch beschermd, zonder registratie of andere administratieve formaliteiten.

Het bestaan van een werk en wie het heeft gecreëerd is een feitenkwestie.

Copyright symbool

Het toevoegen van een copyright-teken(©), gevolgd door je naam, heeft in België geen juridische betekenis. Anderzijds kan het eventuele copy-cats met minder koosjere bedoelingen afschrikken. Het maakt duidelijk wie de auteur is en aan wie ze toestemming voor reproductie moeten vragen. 


Deponeren

Het kan ook nuttig zijn om je werk te deponeren. Dat kan bij een instantie als i-DepotSabamdeAuteursSofam of bij een notaris die via een akte een vaste datum verleent aan het werk. De auteur ontvangt dan een registratienummer. Daarnaast ontvangt hij ook een datum die later als bewijs kan gelden in geval van plagiaat of gebruik van het werk zonder toestemming. 

Als men het werk ook zal gebruiken in de Verenigde Staten is het aangeraden om ook daar het werk te deponeren. De Amerikaanse wetgeving wijkt namelijk op een aantal belangrijke punten af van het continentale auteursrecht.


Deel dit artikel